2014. november 1., szombat

Horgolt, kuckózós zokni a téli napokra

Imádom az itthoni vastag zoknikat, így elhatároztam hogy végre horgolok magamnak egyet. Így legalább a fél éve a fiókban heverő, gyönyörű színváltós fonalamat is megcsodálhatom:)

A minta nem saját, de gondoltam, megér egy postot, így lefordítva, hátha valakinek még jól jön. (Karácsonyi ajándéknak is tökéletes! Egyedi, hasznos, és nagyon hálás darab, egy X faktor alatt elkészül:))


Forrás: anniesonlineclasses.com

Nem értem, miért nem készítettem eddig:)
Anyagigény: Csupán egy gombolyag és egy tű kell hozzá. (Ha csíkosra szeretnéd, remek alkalom felhasználni a maradék színeket:))




Leírás

Kezdés: Az alábbi videó alapján elkészítjük ez az első sort, amelynek a végén 38 szemből kell állnia (a lényeg, hogy átérje a lábszárad). A végén kúszószemmel zárjuk a sort, körré formálva.


Így néz ki az alapsor


2 - 11. sor: 3 láncszemet felveszünk sormagasításnak és az alábbi forrás alapján front loop-os öltéssel kezdjük a sort,
http://www.dummies.com/how-to/content/how-to-work-frontpost-doublecrochet-stitches.html

majd a következő öltés black loop-os, ami az előbbi fordítottja, itt található a leírás és kép.
http://www.dummies.com/how-to/content/how-to-work-backpost-doublecrochet-stitches.html

A sornak akkor van vége, amikor elérünk az első 3 sormagasításhoz, itt a harmadik szembe kúszószemet öltünk és zárjuk a sort. Ezt addig ismételjük körbe-körbe, amíg el nem éri a bokádat. Onnan majd a lábfejrészt horgoljuk tovább.

A front loop és back loop mintázata

Sarokrész

A sarokrészt sorokban készítjük.

1. sor: Egy láncszem felvétele után 9 rövidpálcát öltünk a soron következő 9 szembe, itt érdemes megjelölni (én gombostűvel szoktam), majd 20 rövidpálcát öltünk az elkövetkező 20 szembe. Megfordítjuk a munkát.
2. sor: 19 rövidpálcát öltünk a soron következő 19 szembe. Megfordítjuk a munkát.
3. sor: 18 rövidpálcát öltünk a soron következő 18 szembe. Megfordítjuk a munkát.
4. sor: 17 rövidpálcát öltünk a soron következő 17 szembe. Megfordítjuk a munkát.
5-10. sor: Ezt így folytatjuk, a 10. sorban 11 rövidpálcának kell lennie. Megfordítjuk a munkát.

11. sor: Minden szembe rövidpálcát öltünk, majd elindulunk lefelé anélkül, hogy fordítanánk és viszonylag nagyobbat "ugorva" a 8. és a 6. sor utolsó láncszemébe egy-egy rövidpálcát öltünk, ezáltal összehúzódik egy kicsit a munka, alakul a sarok:) Az 5. sor utolsó láncszemét kúszószemmel zárjuk. Megfordítjuk a munkát.
12. sor: a kúszószemet kihagyva a 12 rövidpálcát öltünk a következő 12 szembe, majd az eredeti 9. és 7. sor utolsó láncszemébe öltünk rövidpálcát, a 6. sort pedig kúszószemmel zárjuk. Fordítunk.
13. sor: A kúszószemet kihagyva 14 rövidpálcát öltünk a soron következő szemekbe, majd az eredeti 4. sor utolsó láncszemébe rövidpálcát öltünk, a 3. sort pedig kúszószemmel zárjuk. Fordítunk.
14. sor: A kúszószemet kihagyva 15 rövidpálcát öltünk a soron következő szemekbe, majd az eredeti 5. sor utolsó láncszemébe rövidpálcát öltünk, a 4. sort pedig kúszószemmel zárjuk. Fordítunk.
15. sor: A kúszószemet kihagyva 16 rövidpálcát öltünk a soron következő szemekbe, majd az eredeti 2. sor utolsó láncszemébe rövidpálcát öltünk, az 1. sort pedig kúszószemmel zárjuk. Fordítunk.
16. sor: A kúszószemet kihagyva 17 rövidpálcát öltünk a soron következő szemekbe, majd az eredeti 3. sor utolsó láncszemébe rövidpálcát öltünk, a 2. sort pedig kúszószemmel zárjuk. Fordítunk.
17. sor: 18 rövidpálcát öltünk a következő szemekbe. A majd miután a 18. rövidpálcát az eredeti 1. sor utolsó láncszemébe öltöttük (innen derül ki, hogy vajon elkavarodtunk-e a sarok gömbölyítésénél:)), tovább horgolunk 19 rövidpálcát, míg a sarok másik végéhez nem érünk. A sarok eredeti 1. sorának másik végénél lévő utolsó láncszemét, és ezzel az egész sarokrészt kúszószemmel zárjuk. 


Elkészült a sarokrész is
Lábfejrész

Rövidpálcákkal haladunk körkörösen, álljunk meg a lábujjunk hegyétől mért 5 centiméterre.

Lábbujjak és befejezés

Hajtsuk ketté a zoknit a képen látható módon, és a két szélén jelöljük meg gombostűvel. 19 szemnek kell a két tű között lennie. Ha elsőre nem találtad el, számold le a 19-es és úgy jelöld be a tűvel.

Ezután semmi mást nem kell tenni, csak rövidpálcákkal elindulni a tű fel és a tű előtti utolsó két szemet összehorgolni. A tű fejénél lévő szembe egy rövidpálcát öltünk, majd utána ismét 2 szemet összehorgolunk a már jól ismert módon. Ezt a mintát ismételjük a következő tűig, és utána is addig, amíg 16 szem marad.



Két tű/jelölés között 19 szem

Ha 16 szemre szükult a zokni orra, akkor elvágjuk a fonalat és egy tű segítségével, a zoknit kifordítva összevarrjuk.




Ezután eldolgozzuk a szálakat és örülünk, mert kész van az első meleg zoknink:)
El ne felejts még egyet készíteni:)



1 megjegyzés:

  1. A nagymamám mindig csinált nekem ilyen zoknit. Még csak tanulok, minden tanácsot szívesen fogadok.

    VálaszTörlés