2014. november 30., vasárnap

Horgolt bébi pulcsi

Mivel jelenleg két barátnőmmel is egyszerre várunk kisbabát, pár hete beindultam és kisfiúknak-kislányoknak egyaránt cuki mintákat keresgélek. Ez a pulcsi az egyik, amelyik pár óra alatt elkészül. Ahogy a képeken is látható, egyszínűen, cirkásan vagy bármilyen díszítéssel, mintával az elején, hosszú, esetleg rövidujjú változatban is egyaránt édibédi:)

A minta nem saját, itt csak a fordítás az én érdemem:)

Eredeti leírás:   http://debscrafts55.blogspot.hu/2008/05/baby-bumpy-sweater.html

Marcinak vagány hosszúujjú

A kis pillecukromnak nagyon csajos színben

Barátnőmék kislányának kutyussal az elején

Leírás: Kezdésnek vegyünk fel 50 láncszemet, majd kúszószemmel zárjuk a sort a kezdőszembe, így kört formázunk.
Körkörösen fogunk haladni.
Megjegyzés: V-öltés: Ugyanabba a szembe 1 egyráhajtásos pálcát öltünk, majd egy láncszemet felveszünk, majd még 1 egyráhajtásos pálcát készítünk. 

1. sor: 3 láncszemet vegyünk fel sormagasításnak (ez az első egyráhajtásos pálcaként szerepel), 6 egyráhajtásos pálcát öltsünk a következő 6 szembe, V-öltés, 9 egyráhajtásos pálca, V-öltés, 14 egyráhajtásos pálca, V-öltés, majd 7 egyráhajtásos pálca következik. Mint minden sort, most is kúszószemmel zárunk.
2-6. sor: 3 sormagasítási szem felvétele után egyráhajtásos pálcát készítünk minden szembe, kivétel a V-öltésekre, ahová szintén V-öltéseket készítünk.
7. sor: 3 sormagasítási szem után egyráhajtásos pálcákat készítünk. Ha elértünk a V-öltésig, az 1. és 2. V-öltést összefogjuk és kettőt 1 egyráhajtásos pálcával összehorgoljuk, így képezve az egyik kar/ujjtészt. Egyráhajtásos pálcákkal haladunk tovább a következő V-öltésig, ahol a 3. és 4. V-öltést szintén összefogva 1 egyráhajtásos pálcával összehorgoljuk. Haladunk tovább egyráhajtásos pálcákkal, majd kúszószemmel zárjuk a sort. Ha a végére értél, látható, hogy szépen kirajzolódik a két ujjrész és a testrészt horgoljuk tovább. Az ujjakat később horgoljuk meg.
8-12. sor: Kihagyva az ujjaknak fenntartott részt, körbe-körbe egyráhajtásos pálcákat horgolunk.
13. sor: Egy láncszem felvétele után fordítsuk meg a munkát és visszafelé haladjunk. Egy rövidpálcát öltsünk a láncszembe, 1 kétráhajtásos pálca következik, majs ismételjük a következőt a kör végéig: "rövidpálca, 1 kétráhajtásos pálca", kúszószemmel zárjuk a kört.
14. sor: 3 láncszem felvétele után fordítsuk vissza a munkát az eredeti irányba, és öltsünk rövidpálcát minden szembe a kör végéig, kúszószem.
15. sor: 13. sor ismétlése
16-18. sor: Két láncszem felvétele után félpálcát öltünk minden szembe, kúszószemmel zárjuk a sort, majd elvágjuk a fonalat.

(Az eredeti leírást én csak a kékcirkás pulcsinál követtem, a másik kettőnél kihagytam a 13. sort és egyráhajtásos pálcákkal haladtam a 16. sorig, majd az utolsó két sort félpálcákkal fejeztem be.)

Ha a nyakrészt szeretnéd kisebbíteni, akkor két láncszem felvétele után ölts félpálcát minden szembe, ezt akár meg is ismételheted még egyszer.

Az ujjrészt a kihagyott területen folytatjuk körkörösen haladva.
1-5. sor: 3 láncszem felvétele után ehyráhajtásos pálcát készítünk minden szembe, a minta szerint 22 szemből kell állnia a körnek.
6-11. sor: A pulcsi törzsrészének 13-18. sorát kell ismételni. Ezután vágjuk el a fonalat.

Kész is:)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése