2014. április 10., csütörtök

Rövid "How to" - csak a struktúra kedvéért:)


Mielőtt a hőn áhított kitűzőt, fejpántot vagy babatakarót elkezdenéd, azért egy pár sort gyakorolj az alábbi útmutatók alapján.

Legfontosabb tudnivaló a tűről:

A horgolótű megválasztása nagyon fontos, hiszen ez játssza a központi szerepet. Sok méret létezik, ami mindig a tű horgas fejére vonatkozik. Ezt kell tehát figyelni. Ahogy a képen is látszik, létezik egészen aprófejű tű (a sor elején), amely a vékony horgolócérnához tartozik, és csipkehatást lehet vele elérni. A sor végén egészen nagy fejűek láthatóak, ezeket extrém vastag fonalhoz lehet használni, vagy duplán, triplán fogott fonalhoz, pl. sál vagy pulóver készítéséhez, amennyiben nem találtunk extraduci fonalat:)

Az átlag fonalakhoz a 3-as, 3,5-es vagy maximum a 4-es tűk valók, tehát ezek közül valamelyiket érdemes beszerezni. A képen a sárga nyelű 3-as (nem mellesleg a kedvencem, mert a férjemtől kaptam:)), a mellette lévő 3 fekete pedig szettben 3-3,5-4-es méret.


Tűkollekcióm:)

Mivel a neten és a Youtube-on minden fent van (és tényleg), nem láttam értelmét saját videók készítésének.

Egy kéznél lévő horgolótű és bármilyen fonál segítségével a videók alapján egy-két sort mindenből gyakoroljatok.
Mindig azt szoktam mondani, a kezdő mintadarab legyen kb. 15-20 szemből álló, mert ennyi ismétlés alatt eléggé rááll a kéz, megtapasztalhatjátok, hogy milyen szorosabban és lazábban horgolni a szemeket. Mindenkinek megvan a saját stílusa és erőssége, a tiétek is ki fog alakulni, nyugi!

A videók közül igyekszem olyanokat összeválogatni, ami az európai tűtartást használja, ez látható az alábbi videón is!



A videó második részét is érdemes megnézni. Ennél a feltöltőnél bal kezes verzió is található!




A további pálcák megtanulásához szeretettel ajánlom a horgolastanfolyam.blogspot.hu oldalt, ahol a blogger minden fontos tudnivalót leírt a pálcákról, könnyítésképpen képekkel illusztrálva!

A neten magyar, angol és japán leírásokat lehet a legkönnyebben találni, ezek elnevezéseit, jelöléseit idővel szépen meg lehet szokni. Az is ki fog mindenkinél alakulni, hogy a leírásból, vagy az úgynevezett chart-ból tud/szeret jobban horgolni. Én kezdetben a chart-ot szerettem jobban (ez olyan minta, ahol a pálcákat lerajzolják, nem is kell hozzá szavakkal leírni), utána rászoktam a leírásra (pl. "szedj fel két szemet, majd horgolj egy egyráhajtásos pálcát!":)), szóval ez is kialakul.

Ha az alapokat begyakoroltad, jöhet a bogarászás a minták között!!!

Jó gyakorlást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése